Rikspolischef Dan Eliasson. Foto: Janerik Henriksson / TT.
Foto: Janerik Henriksson / TT.

Rikspolischefen: Dalarna exempel på där polisen behöver mer resurser

0:58 min

Rikspolischefen Dan Eliasson kräver mer resurser till polisen. För att klara terrorhot och ökat flyktingmottagande behövs mellan 1 500 och 2 500 ytterligare, enligt polismyndigheten. Och Dan Eliasson tar fram erfarenheter från Dalarna när han ska motivera varför det behövs förstärkning.

Terrorhot och ökat flyktingmottagande gör att polisen begär mer resurser av regeringen för att anställa personal. 

– Ta till exempel Dalarna, där har vi stort boende i Trängslet och vi får åka lång väg om det blir oroligheter där. Vi kanske måste åka med flera patruller, och då äter det upp en stor del av den polisresurs som finns i Dalarna, säger Dan Eliasson.

Det behövs mellan 1 500 och  2500 fler poliser och dessutom upp till 1 600 fler civilanställda fram till år 2020, enligt myndigheten.

Rikspolischef Dan Eliasson säger att alternativet är att dra ned på annan verksamhet.

– Som att vara närvarande i till exempel socio-ekonomiskt utsatta områden. Konsekvensen blir mer otrygghet. Narkotikabrott och trafikbrott får vi också prioritera ned och jag tror inte att svenska folket vill det utan att regering och riksdag är lyhörda för våra önskemål, säger han.

De utökade resurserna ska exempelvis gå till nationella insatsstyrkans terrorbekämpning, men också till gränskontroller, att verkställa utvisningar och hålla ordning på asylboenden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista