Maria Strömqvist (S)
1 av 2
Kommunfullmäktiges ordförande Maria Strömqvist (S) tror på återremiss för skolfrågan.
Torgny Damberg Grängesberg
2 av 2
Torgny Damberg från Grängesberg följer skoldebatten i Ludvika ikväll.

Ikväll kan beslutet tas om skolnedläggningar i Ludvika

Grängesbergsbo: "Politikerna får det svettigt ikväll"
2:40 min

Ikväll diskuterar politikerna i Ludvikafullmäktige frågan om den framtida skolstrukturen. Men det kanske inte blir något beslut ikväll. En minoritet av politikerna kan tvinga fram en återremiss och fortsatt utredning av den infekterade frågan.

I kommunstyrelsen var det en stor majoritet av socialdemokrater, vänsterpartister, miljöpartister, moderater och liberaler som röstade för liggande förslag. Emot var bara centerpartister och sverigedemokrater.

Men i fullmäktige kan en minoritet tvinga fram en återremiss för fortsatt utredning. 15 av 45 ledamöter krävs för det. Det tror i alla fall kommunfullmäktiges ordförande Maria Strömqvist (S).

Torgny Damberg är en grängesbergare som ikväll ska följa debatten i fullmäktige. Han tror att de partier som stödjer skolplanen kommer att förlora i nästa val.

- Då blir det Centern eller Sverigedemokraterna som får rösterna, tror han.

Om skolplanen genomförs innebär det att eleverna på Håksbergs skola flyttas till Marnässkolan och eleverna från Saxdalens skola flyttas till Blötbergets skola. Vidare flyttas eleverna från Parkskolan 7-9 till Kyrkskolan och eleverna från Björkås skola flyttas till Parkskolan. 

För förskolan innebär beslutet att modulbyggnader flyttas från Lorensberga och Östansbo till Gonäs, där förskolan byggs ut och dit även Blötbergets förskolebarn flyttar. Allt det här ska enligt förslaget genomföras läsåret 2016/2017. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".