Bilden visar åhörare under kommunfullmäktiges sammanträde i Ludvika.
Föräldrar och barn och andra Ludvikabor fanns på plats i går för att höra vad politikerna beslutade. Foto: Stefan Ubbesen

Ludvikas politiker lägger ner skolor - föräldrar kräver folkomröstning

1:08 min

I går sade Ludvikas folkvalda slutligt ja till vilka skolor de vill lägga ner och vilka avdelningar de vill stänga. Men föräldrarna i Ludvika har inte gett upp utan ska överklaga – och kräver folkomröstning.

Bakgrunden till nedläggningarna är enligt kommunen att det krävs en ny skolstruktur i Ludvika, för att få en bättre kvalitet i skolan.

– Vi har ett överskott på skollokalssidan. Nu frigör vi de resurserna till att kunna stoppa in i klassrummen – i satsningar på pedagogiken, på läromedel, på ny teknik och så vidare, säger Leif Pettersson (S), kommunalråd i Ludvika.

Inte för att tjäna pengar?

– Det finns en besparing i botten, på grund av att vi har en överkostnad på grundskolan på sex miljoner kronor, säger Leif Pettersson.

Beslutet som togs i går av majoriteten av politikerna i kommunfullmäktige är det förslag som kommunstyrelsen hade lagt fram. Beslutet innebär att:  

  • Håksbergs skola läggs ner. Eleverna flyttar till Nya Marnässkolan när den är färdigbyggd (enligt plan hösten 2018).
  • Björkås skola läggs ner. Eleverna flyttar till Parkskolan höstterminen 2016.
  • Parkskolans högstadium läggs ner. Eleverna flyttar till Kyrkskolan höstterminen 2016.
  • Saxdalens skola läggs ner. Eleverna flyttar till Blötbergets skola höstterminen 2016.
  • Förskoleavdelningen i Blötberget läggs ner. Barnen flyttar till Gonäs förskola höstterminen 2016.

(Reserverade sig mot beslutet gjorde SD- och C-grupperna, samt ledamöterna Kenneth Andersson (S), Seppo Timonen (S), Jan Larsson (V) och Hans Gleimar (M).)

Föräldrar och andra Ludvikabor har under hela utredningstiden protesterat mot förslagen om att lägga ner skolor, och även sammanträdet i går var välbesökt av flera hundra åhörare. Och de ger inte upp kampen.

– Jag håller absolut inte med om att det här beslutet skulle vara för barnens bästa. Jag ser det enbart som ekonomisk vinning, säger en av föräldrarna på plats: Karolina Gunnteg.

– Alla skolor kan inte finnas överallt – det förstår jag också – men man kan inte stänga byskolor och tro att barnen ska bli lyckligare av det.

Hur går ni vidare nu?

– Vi överklagar beslutet. Vi har även gjort en folkomröstning som kräver en folkomröstning i frågan, och vi har kommit upp i rätt antal namn, säger Karolina Gunnteg. 


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista