Bilden är arrangerad för att illustrera näthat.
De politiker som är mer aktiva i sociala medier får utstå mer näthat. Bilden är arrangerad. Foto: Fredrik Sandberg/TT

BRÅ: Särskilt kvinnor anser att utsatthet ingår i det politiska uppdraget

Sanna Wallin, BRÅ: "De vanligaste förövarna är missnöjda medborgare"
3:12 min

Tre av tio personer som engagerat sig politiskt har utsatts för hot, våld eller trakasserier. Särskilt yngre och kvinnor är utsatta.

Statistik från Brottsförebyggande rådet, BRÅ, visar att tre av tio politiker år 2014 utsattes för trakasserier, hot eller våld. Det är 20 procent mer än två år tidigare, när det inte var valår, vilket kan hänga ihop med att politikerna var mer aktiva och synliga i valrörelsen.

Men alla politiker drabbas inte lika hårt av hot. De som är 29 år eller yngre är mer utsatta, uppger Sanna Wallin, utredare vid BRÅ.

– Även Sverigedemokraterna är betydligt mer utsatta, men det är viktigt att komma ihåg att det här inte är en partipolitisk fråga. Ser man till antal utsatta så är det framför allt Socialdemokraterna och Moderaterna som utsätts, eftersom de är så många fler, säger hon.

BRÅ har också sett att de som är mer engagerade och har många uppdrag eller har heltidsuppdrag, och därmed är mer exponerade, är mer utsatta för hot.

Vilka motiv har ni kunnat se?

– Utifrån vad de utsatta själva tror, verkar det vara att förödmjuka eller förolämpa den förtroendevalda, säger Sanna Wallin och tillägger:

– Självklart ska man kunna påverka politiker, men inte på det här sättet.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".