Bilden visar moderaten Ulf Berg och socialdemokraten Ingalill Persson.
Ulf Berg (M), riksdagsledamot, och Ingalill Persson (S), landstingsråd i Dalarna. Foto: Lotta Rydén respektive Anna Lindgren

Dalapolitiker om sin hårda linje mot näthatarna

Ulf Berg (M): "De får ett gult kort och hjälper inte det så åker de bort"
3:10 min

De politiker som får utstå mest hot och näthat är de som syns mest. Ulf Berg (M) och Ingalill Persson (S) är två av Dalarnas heltidspolitiker och vet hur det är att vara i hetluften men tycker att de trots allt är förskonade från trakasserier.

– Jag har aldrig blivit hotad. Jag finns inte på sociala medier, jag har inte tid, säger Ingalill Persson.

– Jag finns på sociala medier men jag har varit ganska duktig, börjar man ha en för rå ton så plockar jag bort de människorna. De får ett gult kort och hjälper inte det så åker de bort, för det finns ingen anledning att ha dialog med den typen som är närmast hotfull, säger Ulf Berg.

Även om inte Ingalill Persson inte själv har märkt av näthat via sociala medier, så har hon fått utstå en del via exempelvis insändare och debattartiklar i lokalpressen.

– Det ingår ju lite i rollen man har, men man måste balansera upp sitt liv som politiker med en annan sida också där man är vardagsmänniskan hemma, annars blir man uppäten och väldigt sårad. Och till och från har det ju varit så också, säger Ingalill Persson.

– Men anonyma insändare, det bryr jag mig faktiskt inte om, tillägger hon.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".