Eva Karlsson i Våmhus med en av sina 25 fjällkor. Foto Johan Thorén, P4 Dalarna
Eva Karlsson i Våmhus med en av sina 25 fjällkor. Foto Johan Thorén, P4 Dalarna

Eva i Våmhus orolig för gårdens framtid

0:56 min

Inom tio år blir hälften av Dalarnas bönder pensionärer. Lantbruken i länet står inför en generationsväxling och samtidigt är det allt färre unga som vil bli bönder. Att ta över en gård är en jätteinvestering och lönsamheten är dålig.

Eva Karlsson driver sedan många år en gård med 25 fjällkor i Våmhus nära Orsa. Hon börjar bli äldre och är orolig för hur det ska gå med gården när hon går i pension.

– Alla bönder önskar att gården ska drivas vidare och jag gör mitt bästa för att hitta en form där det är möjligt, säger Eva Karlsson.

Mjölkproduktion lönar sig inte. Därför har Eva Karlsson investerat i ett gårdsslakteri för att försöka förbättra lönsamheten för en efterträdare.

– Jag tror att det finns en hel del ungdomar som skulle vilja ha en gård, men idag kostar det mera att producera en liter mjölk än vad man får för den. Det inser ju vem som helst att det funkar inte.

Även Lantbrukarnas Riksförbund, LRF, anser att bättre lönsamhet är en förutsättning för att unga personer ska vilja ta vid som lantbrukare.

– Sen måste vi hitta former för att göra ägarskiften på ett bra sätt. Det är det vi måste jobba för, säger Lotta Zetterlund, ombudsman på LRF i Dalarna.

Hon möter många bönder som är riktigt bekymrade för gårdens framtid.

– Man känner att det här är ett ok och vet inte hur man ska kunna lösa det. Man vill ju inte vara den som nyper av en sträng som har gått i så många generationer, säger Lotta Zetterlund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista