Bilden visar Anna Haag, skidåkare från Orsa.
Anna Haag. Foto: Privat

Anna Haag: Var mer lagom - sluta tävla i vardagen

3:31 min

Varför kan vi inte bara vara Landet Lagom och vara nöjda med det? Den frågan ställer sig elitskidåkaren Anna Haag från Orsa i en uppmärksammad krönika.

Det är i Länstidningen Östersund som Anna Haag skrivit den krönika som delats friskt i sociala medier.

– Jag har nog tänkt på den allmänna attityden i samhället, hur man ska vara bäst på allt man gör. Det räcker liksom inte att vara lagom bra och må bra, utan man ska pressa sig själv till det yttersta i allt. Och det har jag reagerat på, säger Anna Haag.

Hon fortsätter:

– Jag vet hur det är att pressa sig till det yttersta, men jag vet också hur man inte orkar om man gör det jämt – om man inte tillåter sig själv att vara lagom emellanåt.

Anna Haag har lagt märke till elitsatsande personer som pressar sig till sina gränser på just det område där de vill bli bäst – men som i andra delar av livet tar det lugnare. För att orka.

Vad tror du att vi vinner på att vara mer lagom?

– Energi! Välbefinnande. Tid.

Vad har du fått för reaktioner på din krönika?

– Många skriver "Tack för att du som elit tar upp de här sakerna", men jag har också fått frågan "Men hallå, du är ju elit, hur kan du använda ordet lagom? Du får ju inte vara lagom". Och jag tycker att det är kul att se vilka reaktioner det här väcker, för min tanke med krönikan är ju att folk ska tänka till.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista