Läkarundersökning
1 av 2
Foto: Erik G Svensson/TT.
Dan Nygren kommundirektör i Falun. Foto: Eva Larsen/Sveriges Radio.
2 av 2
Dan Nygren kommundirektör i Falun. Foto: Eva Larsen/Sveriges Radio.

Läkare misstänks för sexövergrepp - jobbade på skolor i Falun

Kommundirektör Dan Nygren: "Skolan ska ju vara en trygg plats"
2:35 min

Den läkare på en vårdcentral i Falun som misstänks för sexualbrott mot ett 20-tal pojkar, har även jobbat som skolläkare på flera skolor i kommunen. Och från kommunens sida försöker man nu stötta de drabbade. Det är en tragedi, säger kommundirektör Dan Nygren.

Läkaren ska bland annat ha smygfilmat pojkarna i samband med att han undersökte dem vid vårdcentralen. Och han ska alltså också ha jobbat som skolläkare i en skola i Falun. 

Mannen greps och anhölls i måndags.

Man vet från kommuns sida inget om var övergreppen har skett, men man vet vilka skolar han har varit på. Men läkaren kan även ha varit på fler skolor än man vet eftersom han har jobbat som vikarie och gjort inhopp på flera ställen.

Att han misstänks för övergrepp i den här omfattningen fick kommunen veta för några dagar sedan.

– Det är en tragedi såklart, det här skickar ju funderingar kring om man kan lita på skolan och om man kan lämna sina barn där. Det är en tragedi, skolan ska vara en trygg plats, säger Dan Nygren, kommundirektör.

Hur har ni agerat från kommunens sida?

– Vi har tre spår i det här, den här utredningen är polisens sak att sköta, och vi ska såklart supporta så gott vi kan. Sedan handlar det om att stötta drabbade på de sätt vi kan. Och det tredje är att se till den oro och de tankar som finns, i form av information och samtal.

Hur pratar med med barnen om det här?

– Att möta när diskussionerna kommer, att möta frågorna på ett bra sätt. Men där har vi socialtjänsten som är bra på det här, som vi kan hänvisa till, säger Dan Nygren.

I morgon, torsdag måste den misstänkte läkaren antingen släppas fri eller häktas. Förundersökningsledare är åklagare Johan Knies och han säger att just nu pekar det mesta mot att mannen kommer att begäras häktad. Polisen arbetar fortfarande med att identifiera offren i det barnpornografiska material som hittats i mannens dator.

Den sexbrottsmisstänkte skolläkarens advokat Hans Östberg vill inte svara på om mannen erkänner brott.

– Jag har inte något tillstånd från honom att besvara några frågor i något sammanhang. Jag har inga kommentarer överhuvudtaget, säger Östberg till TT. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".