kommunskyltar
Kommunskyltar. Montage.

Nytt förslag: Slå ihop små kommuner

2:40 min

Slå ihop små kommuner. Det förslaget presenteras i en ny statlig utredning. Frågan har länge diskuterats men lyfts nu alltså igen. Något som skulle beröra framför allt Älvdalen, Orsa och Vansbro kommuner här i länet.

Benny Ragnarsson bor i Vansbro och han tycker att det vore bra om Vansbro gick ihop med Malung-Sälen.

– Jag tror att det vore en fördel för vi börjar bli för små. Jag tror att man kan samordna resurser bättre på det sättet, säger han.

Det är i den statliga Långtidsutredningen som frågan om att slå ihop små kommuner åter lyfts. Det som utredarna ser är att kommuner med få invånare kommer få allt svårare att få ekonomin att gå ihop eftersom allt färre yngre personer som jobbar och betalar skatt ska försörja den växande äldre befolkningen i kommunen.

Små kommuner har oftare även svårt att rekrytera personal till olika tjänster. Därför är ett av förslagen i utrednigen att små kommuner borde slås ihop.

– Det vi framför allt tror att man kan vinna på det är runt rekrytering och kompetensförsörjning, säger Ulf Tynelius som är analytiker på myndigheten Tillväxtanalys och som varit med och gjort utredningen.

Det nämns olika siffror i utredningen för vad som är en kritisk gräns för hur många kommuninvånare en kommun måste ha för att bära sig, alltifrån 8 000 invånare, vilket varken Älvdalen, Orsa eller Vansbro kommun har här i länet. Ända upp till 20 000 invånare, vilket väldigt få kommuner i Dalarna har.

En annan lösning för att små kommuner ska få fler invånare skulle kunna vara att de satsade på att få dom flyktingar som finns i kommunen att stanna kvar , säger Ulf Tynelius på Tillväxtanalys.

– Man borde kanske satsa mer offensivt på det, men historiskt sett har vi sett att flyktingar ofta lämnar små kommuner efter några år och flyttar till större städer.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista