Skidbacke i Lindvallen, Sälen.
1 av 2
Dalarna fick inga turismutbildningar. Foto: Jennie-Lie Kjörnsberg/Sveriges Radio Dalarna
Leif Nilsson, Region Dalarnas ordförande (S)
2 av 2
Leif Nilsson, ordförande i Region Dalarna. Foto: Jonathan Bergman.

Dalarna nobbades utbildningar på yrkeshögskolan

Leif Nilsson (S): "Vi hade behövt det här"
0:57 min

När myndigheten för yrkeshögskolan fördelade 2016 års utbildningar över landet så drog Dalarna nitlotten. Inte en enda utbildning inom besöksnäringen hamnade här i länet.

Leif Nilsson (S), som är ordförande för Region Dalarna, är oerhört besviken eftersom Dalarna är det största turistlänet utanför storstadsregionerna.

- Det här är en sektor som kan utvecklas mycket snabbt, men då måste de få sina kockar, skidlärare och instruktörer. Och det är en ganska så kort utbildning, vilket borde vara billigt för staten, säger han.

- Besöksnäringen är ett bra sätt för Sverige att få folk i arbete.

Conny Danielsson, som är strateg inom kompetensförsörjning på Region Dalarna, säger att man denna gång hade lämnat ett ovanligt bra underlag till myndigheten för yrkeshögskolan.

- Det är lite svårt att förstå att vi inte får fler utbildningar just för att vi ser det som en basnäring och vi vet att behovet är ganska så stort med tanke på satsningarna som görs, säger han.

Totalt fick Dalarna bara 6 av de 26 yrkeshögskoleutbildningar som länet sökte till i år.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".