Ett barn
Foto: TT.

Psykolog: Viktigt att prata med barnet om rätten till sin egen kropp

3:46 min

En läkare i Falun är anhållen misstänkt för sexuella övergrepp på ett flertal barn. Övergreppen kan ha pågått under flera år. Och enligt psykologen Åsa Landberg, så kan sådana här saker ge djupa sår som sitter i länge hos barnen.

Läkaren i Falun misstänks för sexuella övergrepp på ett 20-tal pojkar mellan sex och fjorton år. Mannen, som jobbade både på vårdcentral och som skolläkare, ska ha filmat övergreppen som kan ha pågått under flera år.

Falu kommun arbetar med att ge stöd till dem som har drabbats, att bistå polisen i utredningen, och att försöka återupprätta elevernas förtroende för vuxenvärlden och skolan.

Och många föräldrar med barn i skolåldern är nu oroliga över det här, och om deras barn kan ha blivit utsatta. 

– Med riktigt små barn ska man prata om rätten till sin egen kropp, rätten att säga nej. Och också om att det finns mer privata områden på kroppen, snopp och snippan är mer privata än vad fötter, armar och ben är. Och det kan barn behöva lära sig, säger Åsa Landberg, som är psykolog och projektledare för Dags att prata om sexuella övergrepp mot barn, som är en hemsida med syfte att öka kunskaperna om sexuella övergrepp mot barn.

Hur djupa sår kan övergrepp sitta i?

– Det kan sitta i väldigt länge, och det är jättebra om de blivit utsatta att det kommer fram, säger Åsa Landberg, och fortsätter:

– De djupaste såren blir när man inte vågar berätta. De flesta säger att de har berättat för någon men knappt tio procent säger att övergreppen har blivit anmälda. När det gäller pojkar så är det ungefär hälften som har berättat för någon.

Finns det signaler hos barnen att de kan ha varit utsatta?

– Ja det finns signaler, vi känner alla igen signaler på att barn inte mår bra. Ledsna, arga och oroliga barn. Barn som plötsligt ändrar beteende, men det är svårt att veta vad det kan bero på. Så det viktiga är att man är uppmärksam på sina egna signaler, som vuxen. Att man signalerar att man vill lyssna, att man tar det barnen säger på allvar, att man står på deras sida. Men också att man inte blir så arg. Många barn jag har pratat med säger att det är det som hindrat dem att berätta, att de ska bli arga, säger Åsa Landberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista