Sälens flygplats.
1 av 2
Sälens flygplats. Foto: Sofie Lind/Sveriges Radio.
Tiina Ohlsson.
2 av 2
Tiina Ohlsson, regiondirektör på Region Dalarna. Foto: Robert Österlind

Första charterplanet väntas till Sälens nya flygplats 2017

3:31 min

Trots protester mot den planerade nya charterflygplatsen i Sälen så fortskrider arbetet med full fart. Enligt regiondirektör Tiina Ohlsson, på Region Dalarna, så ska det första charterplanet landa här i december 2017.

Totalt investeras tio miljarder kronor i den nya flygplatsen, i ett köpcentrum och i infrastruktur i Sälen samt i närområdet. Det beräknas ge 2.000 nya arbetstillfällen i fjällvärlden.

Region Dalarna arbetar tillsammans med det lokala företaget Scandinavian Mountains AB, med Trafikverket, Malung-Sälens kommun, länsstyrelsen och politiker för att förverkliga projektet.

- Det här är otroligt viktigt för Dalarnas tillväxt. Besöksnäringen är en av våra starkaste näringar. Vi benämner ju den som basnäring i dag, säger regiondirektör Tiina Ohlsson.

Den nya flygplatsen i Sälen är inte tänkt för inrikestrafik, utan här ska charterflyg från övriga Europa tas emot.

Arbetet med att förbereda bygget av flygplatsen fortsätter, trots att en namninsamling med över 700 underskrifter kräver en folkomröstning i frågan.

Ledningen för Region Dalarna har behövt ligga på för att få regeringen och Trafikverket att handlägga Scandinavian Mountains ansökan om att få statligt stöd.

Dalarnas Tidningar skriver i dag att Region Dalarna tvingats kontakta både infrastrukturministern och Trafikverkets generaldirektör för att få igång processen och få ett beslut i EU.

Men förhoppningen är alltså att det ska gå att börja bygga flygplatsen nu i sommar.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista