Jenny Nordahl (SD)
Jenny Nordahl (SD). Foto: SR.

Jenny Nordahl (SD): Olämpliga uttalanden är inte partiets ansvar

2:35 min

Sverigedemokraterna får kritik för att ha en dålig kvinnosyn. Men partiet kan inte ta ansvar för enskilda individers uttalanden, det menar Jenny Nordahl, SD:s distriksordförande i Dalarna.

Efter P4 Dalarnas avslöjande om de sexistiska uttalandena från politikern Gunnar Håkansson i Orsa kräver flera debattörer att Sverigedemokraterna ska ta tag i problemen med kvinnosynen inom det egna partiet. 

Distriktsordförande Jenny Nordahl menar att partiet har en bra kvinnosyn och inte kan ta ansvar för vad individer säger.

– Det någon säger får de själva stå för.

Kan partiet ta ansvar för flera enskilda individers uttalanden?

– Nej, individer är individer. Det är inte vår syn på kvinnor, vi är ett av de partier som har en extremt bra kvinnopolitik så nej. Det är upp till den enskilda individen, säger Nordahl.

Riksdagsledamoten Anna Hagwall från Rättvik tycker att kvinnor som blir slagna av sina män inte ska gnälla så mycket. Hur kvinnovänligt är det uttalandet?

– Det är olämpliga uttalanden, säger Nordahl.

Anser du att ni behöver arbeta med det här på nåt sätt eller är allt okej med kvinnosynen i Sverigedemokraterna?

– Hela vårt samhälle behöver jobba på den allmänna kvinnosynen.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista