Bilden visar en brandman som släcker en brand.
Foto: Fredrik Sandberg/TT

Nytt avtal ska trygga brandkåren i Fredriksberg

3:00 min

Nu ska framtiden för deltidsbrandkåren i Fredriksberg vara säkrad. Det hoppas Ludvika kommun och Brandmännens riksförbund, som tecknat ett nytt avtal.

Som P4 Dalarna rapporterat om tidigare, har det ju under en längre tid varit svårt att få till en stabil deltidsbrandkår i Fredriksberg.

Missnöje med underbemanning ledde till och med till att deltidsbrandmännen sade upp sig och gick hem vid ett tillfälle i slutet av 2014. De kom dock snart tillbaka – när de blev lovade att det skulle tas fram en rekryteringsplan.

Och nu finns en plan och ett avtal framtaget. Det meddelar Ludvika kommun i ett pressmeddelande. Planen är att nyrekrytera så att Fredriksberg så småningom ska ha ett befäl och fyra brandmän i beredskap.

– Det känns skönt att kunna börja blicka framåt, säger Mathias Rosen är deltidsbrandman och har representerat fredriksbergskåren under förhandlingarna.

Brandmännen i Fredriksberg ska också få ett särskilt lönetillägg och ska teckna ett eget kollektivavtal. Det nya avtalet börjar gälla den 1 februari.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista