Bilden visar teknikläraren Anki Hildingsson.
Anki Hildingsson, tekniklärare i Falun och ledare för projektet Tekniktjejer. Foto: Jennie-Lie Kjörnsberg

Information och inspiration ska locka tjejer till teknikprogrammen

2:34 min

Jag blir lika chockad varje gång att det är så få tjejer som ens reflekterar över att det finns ett teknikprogram. Det säger teknikläraren Anki Hildingsson i Falun, som jobbar för att få fler tjejer att studera teknik.

Det är självklart för killar att överväga att gå teknikprogram på gymnasiet men inte alls lika självklart för tjejer. Det har teknikläraren Anki Hildingsson märkt när hon varit ute och pratat med tjejer som går i nian i Falun i projektet Tekniktjejer.

– Med mig har jag haft två tjejer som går på teknikprogrammet, och vi har gett en bild av hur det är att vara teknikelev som tjej.

Projektet har enligt henne gett konkreta resultat.

– Om vi tittar från i år, läsåret 15/16, så har vi 31 tjejer på programmet, och i fjol hade vi 25. Det blir ju en ökning med 24 procent bara från i fjol. Och året före det hade vi 19 tjejer, så det har bara ökat och ökat och ökat, säger hon.

Anki Hildingsson tror att nyckeln för att locka fler tjejer att välja utbildningar som traditionellt domineras av killar, och tvärtom, är att informera, uppmuntra – och inspirera.

– Som förälder kan man verkligen ha rollen att pusha framåt. Att inte säga att gå vårdutbildning eller humanistiskt bara för att du är tjej, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista