Valaffisch för Jonny Gahnshag.
1 av 2
Valaffisch för Jonny Gahnshag.
Barn
2 av 2
Foto: Hasse Holmberg, TT.

Stora barngrupper - trots politikerlöften

3:19 min

Trots löften vid de två senaste valen så har barngrupperna på förskolorna i Falu kommun inte blivit mindre. För att komma ner i 17 barn per grupp skulle det krävas att ungefär fem nya förskolor byggdes.

– Jag tänker att om du har ansvaret för fler än sex barn då är det ju omöjligt att kunna ge alla dom sex barnen tryggheten, kunna lära dom saker, och samtidigt ha uppsikt över vad alla gör, det är ju omöjligt, säger förälderns Tofva Bjarme som har två barn i Faluns kommunala förskola.

I Tovfas barns grupp gick det under hösten 19 barn, men nu har ett till barn fått börja så dom är 20 barn på tre pedagoger. 20 barn i snitt per avdelning är också det tak som är satt i kommunen nu.

För att komma ner i 17 barn per avdelning skulle det krävas att ungefär 5 nya förskolor öppnades i Falun.

– Jag kan inte se det inom en snar framtid att man kan komma ner dit, utan det behövs ju satsas otroligt mycket pengar då, säger Ulrika Forssell, verksamhetschef för förskolan i Falun.

I de två senaste valen har socialdemokraterna i Falun lovat mindre barngrupper.

Du hör en intervju med Jessica Wide, socialdemokrat och ordförande i BUN, barn-och utbildningsnämnden, i P4 Dalarna måndag morgon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista