Falu tingsrätt. FOTO: Sofie Lind/Sveriges Radio.
Falu tingsrätt. FOTO: Sofie Lind/Sveriges Radio.

Ludvikabo stal personuppgifter från myndigheter

0:50 min

En 39-årig man från Ludvika åtalas, misstänkt för dataintrång där han kom över personuppgifter. Han använde dem sedan för att begå bedrägerier för 260 000 kronor.

Dataintrången ska ha skett under åren 2013 och 2014. Via databasen Info Torg ska 39-åringen då ha tagit sig in i både Polisens och Skatteverkets persondatabaser.

Det här är dataregister som en vanlig person inte ska kunna komma in i, men enligt åklagaren har 39-åringen använt sig av myndighetsanställdas konton och lösenord.

De grova bedrägerierna ska ha gått till så att han med hjälp av personuppgifterna olovligen kom över spelkoder, koder som t ex kan ge tillgång till dataspel på nätet. Värdet på dessa bedrägerier handlar om 260 000 kronor.

Med personuppgifterna ska 39-åringen också ha hjälpt en annan person som försökte ta ett lån på 320 000 kronor i en annan persons namn.

Brotten utreds av Internationella åklagarkammaren i Stockholm och kammaråklagare Mats Ljungkvist där kallar det för allvarlig och systemhotande brottslighet. 39-åringen är sedan tidigare dömd för likartad brottslighet. Enligt sajten Idg.se är 39-åringen huvudperson i en större bedrägerihärva och ärendet har också utretts av Säkerhetspolisen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista