Väktare tvingas sköta säkerheten på vissa busslinjer i Borlänge. Foto: Josef Björnetun
Väktare tvingas sköta säkerheten på vissa busslinjer. Foto: Josef Björnetun

Väktare på bussar en "falsk trygghet"

3:09 min

Det har varit stökigt på vissa busslinjer, i huvudsak i Borlänge den senaste tiden, med slagsmål och andra oroligheter. Men känslan av trygghet varierar bland bussräsenärerna i Borlänge.

Bråk på bussar i, huvudsakligen Borlänge, har varit ett omdiskuterat ämne det sista. I vissa fall har läget till och med blivit så allvarligt att väktare har satts in på bussarna under vissa turer. Detta är något som blivit omdiskuterat i sig, bland annat efter rapporter om när en 13-årog pojke omhändertogs av väktarna på en buss.

Men säkerheten på bussarna upplevs olika beroende på vem man frågar. En av busschaufförerna i Borlänge är Roger Korsbäck, och han menar att inte ens väktare höjer säkerheten.

– Det är en falsk trygghet. För de skiter ju fulltsändigt i väktarna. Dom slåss ju även om väktarna är med, så det har spårat ur, säger han.

Bengt Benjaminsson, produktionschef på Dalatrafik menar att säkerheten på bussarna är god, men säger samtidigt att lösningen med väktare inte är den bästa.

– Långsiktigt är det absolut inte det, men kortsiktigt har det bedömts nödvändigt, säger Benjaminsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista