Genrefoto/arkivfoto: Thomas Winje Øijord/TT.
Genrefoto/arkivfoto: Thomas Winje Øijord/TT.

Åklagaren: Ludvikahackarens motiv var att hjälpa andra kriminella

Åklagaren: ”Allvarliga och systemhotande intrång”
0:51 min

Kammaråklagare Mats Ljungqvist leder förundersökningen mot den ludvikabo som har åtalats för dataintrång och grovt bedrägeri. För en vecka sedan dömdes två män som köpt polisuppgifter av mannen till fängelsestraff och mångmiljonbelopp i skadestånd.

Den 39-årige hackaren har tagit sig in i databaser bland annat hos polisen och Skatteverket. 

Han är misstänkt för att ha kommit över känsliga personuppgifter och sedan sålt dem till kriminella. Uppgifterna som det handlar om är bland annat skyddade personuppgifter och släktrelationer. 

– Motivet har för de här intrången har delvis varit att förse andra kriminella med uppgifter som de har kunnat nyttja vid grova bedrägerier, säger Mats Ljungqvist, kammaråklagare vid Internationella åklagarkammaren i Stockholm. 

Det har varit en mycket omfattande utredning där även säkerhetspolisen har deltagit. 

– Utredningen kan vi beskriva som en lök, där ludvikabon var kärnan och sedan finns det ett antal lökskal runtomkring som innefattar annan typ av brottslighet, säger Mats Ljungqvist. 

Förra veckan dömdes två män i Södertörns tingsrätt för att ha köpt uppgifter av den nu åtalade mannen. De dömdes då till fängelse i fem respektive två och ett halvt år samt att betala skadestånd på åtta respektive 2,7 miljoner kronor.

Männen hade kapat identiteter tillhörande bland annat professionella fotbolls- och hockeyspelare som nyligen flyttat från Sverige. De kapade identiteterna användes sedan för att ansöka om lån och krediter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".