örvaring av konserver och inläggningar i en jordkällare. Foto: Fanni Olin Dahl/TT
Krismat. Foto: Fanni Olin Dahl/TT

Hushållningssällskapet larmar om för små matlager

1:36 min

Räcker de svenska matlagren om landet hamnar i krig eller annan krissituation? Inte enligt det Svenska Hushållningssällskapet som nu larmar om att självförsörjningen är alldeles för låg.

- Vill vi ha självförsörjning någorlunda då måste det finnas producenter som är i verksamhet och gör det jobb som de ska göra, säger Björn Brink i Färila, som är ordförande i Gävleborgs och Dalarnas Hushållningssällskap.

Och det är det som det alltså inte finns?

- Nja, vår självförsörjningsgrad är ju nere under 50 procent och närmar sig 40 procent. Och är det så att vi skulle bli utsatt för någon slags avspärrning så klarar vi ungefär en vecka. Då blir det riktigt allvarligt, säger han.

Att lagren inte räcker längre kan bero på lönsamhetskrav enligt Björn Brink, maten kan inte lagras en längre tid på en plats utan måste direkt ut i affärerna. Samtidigt har lagren skrotats som en konsekvens av nedrustning.

- Det är samma sak med olja, det är samma sak med allting. Skälet är ju att vi tror att vi lever i en värld av evig fred och att det inte händer något som påverkar oss alls - utan att vi tror att solen lyser varje dag.

Ett problem enligt Björn Brink är att Sverige förlitar sig allt för mycket på import från Europa och andra producenter och menar att vi i första hand borde se åt oss själva.

- Vi måste ta vara på oss själva. Även om vi är med i en europeisk union måste vi också se till att vi tar hand om oss själva och skapar förutsättningar så att det går att producera livsmedel - för vi har högkvalitativa livsmedel här i landet, avslutar Björn Brink i Färila som är ordförande i Gävleborgs och Dalarnas Hushållningssällskap. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista