Elever på Musikkonservatoriet i Falun bjöd in flyktingungdomar att testa på folkmusik. Foto: Matilda Eriksson Rehnberg, Sveriges radio.
Elever på Musikkonservatoriet i Falun bjöd in flyktingungdomar att testa på folkmusik. Foto: Matilda Eriksson Rehnberg, Sveriges radio.

Folkmusik som integration

Ramin 17 år: "Det är jätte kul, men svårt"
1:31 min

Elever på Musikkonservatoriet i Falun ordnade i helgen en workshop i folkmusik för de ensamkommande flyktingungdomar som bor Falun. Eleverna vill hjälpa flyktingungdomarna att träffa svenska kompisar och få syssla med musik.

En som var där och testade på att spela fiol var Ramin.

– Jag tycker om violinen och gitarr, det är jätte kul och alla är jätte snälla. Men det är svårt, säger han.

Ramin är 17 år och kommer från Afghanistan. Han har varit i Sverige i ungefär 5 månader berättar han. Han var en av de ensamkommande flyktingungdomar som var på workshopen tillsammans med eleverna på Musikkonservatoriet. En av dom som höll i initiativet var 18-åriga Kristin Kennemark.

– Det är ju katastrof i världen just nu så man får ju tänka att vad kan jag som musikelev göra här på plats, man måste ju på något sätt börja med sig själv där man är, och då var ju det här ett superbra initiativ, säger hon.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".