Skärmdump från Gunnar Håkanssons Facebook-sida.
Skärmdump från Gunnar Håkanssons Facebook-sida.

Petas som ordförande efter våldtäktsuttalande

Björn Brandth blir ny ordförande för Sverigedemokraterna i Orsa. Det står klart efter att partiet lokalt haft årsmöte under söndagen. Men tidigare ordföranden Gunnar Håkansson behåller ändå sina poster i kommunen för Sverigedemokraterna.

Tidigare i veckan kunde P4 Dalarna berätta att Gunnar Håkansson, som alltså fram tills nu varit ordförande för SD i Orsa, kallat Feministiskt initiativs partiledare Gudrun Schyman för slampa på Facebook och skrivit att hon förmodligen gillar att bli våldtagen.

Något som flera orsabor reagerade starkt på.

– Han borde avgå, sa en av orsaborna som vi pratade med.

Sverigedemokraterna centralt tog kraftigt avstånd från Håkanssons uttalande.

– Jag har tagit del av det som skrivits och det är fruktansvärt och inte acceptabelt. Den här personen har blivit kontaktad och ombetts att lämna sitt uppdrag. Om han inte gör det självmant kommer han att avsättas när avdelningen håller årsmöte på söndag, sa Sverigedemokraternas presschef Henrik Vinge till TT.

Men att Gunnar Håkansson lämnar posten som ordförande i SD Orsa var klart redan för två veckor.

– Ja vad jag förstår så var det klart redan då, när dagordningen för vårt möte sattes ihop, säger nya ordföranden Björn Brandth, som inte vill ställa upp på någon bandad intervju.

Enligt honom så är Gunnar Håkansson fortfarnade kvar i partiet och behåller sina poster i kommunsstyrelsen och kommunfullmäktige för Sd:s räkning.

– Jag har inte pratat med Henrik Vinge så jag kan inte uttala mig om vad han sagt. Ni får vända er till SD centralt med dom frågorna, säger Björn Brandth.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".