Cyklar
Foto: Lise Äserud/TT.

Förskolepedagog: Storleken på barngrupperna har ökat avsevärt

3:38 min

Barngrupperna i Falu kommun blir inte mindre, trots politikerlöften. Och både föräldrar och förskolepedagoger oroas över att barnen inte får tillräckligt med tillsyn. Man känner sig inte alltid tillräcklig, säger Catarina Gehlin, förskolepedagog i Falun.

Var femte förskola i Sverige ger inte barnen tillräckligt med uppmärksamhet och tillsyn. Det anser Skolinspektionen, efter att ha besökt knappt 200 slumpvis utvalda förskolor över hela landet. Ju fler barn som varje anställd hade ansvar för, desto mindre uppmärksamhet och tillsyn fick barnen, konstaterar myndigheten.

Och trots löften från Socialdemokraterna vid de senaste två valen, om just mindre barngrupper, så är alltså barngrupperna fortfarande för stora. I Falun skulle det behöva byggas fem nya förskolor i Falun för att löftena skulle hållas och i nuläget är det i snitt 20 barn per avdelning.

– Visst är det för stora barngrupper, absolut. Jag har jobbat i snart 27 år, och ja de har ökat avsevärt, säger Catarina Gehlin, förskolepedagog i Falun.

Hinner man ge alla barn den uppmärksamhet man vill?

– Man försöker så gott det går, vi vänder och vrider på oss, men nog skulle jag vilja få mer tid till varje barn, absolut.

Vad blir konsekvenserna?

– Man kan bli frustrerad, man kan känna sig stressad och otillräcklig. Man känner sig som en dålig pedagog och man går hem och känner att man inte gjort ett bra jobb. I längden blir man trött och kanske sjukskriven.

Hur påverkas barnen?

– De far ju inte illa, men man känner att det där att sitta i knät, tiden är knapp. Men visst löser vi ju dagarna, barnen mår ju i stort sett bra ändå att vara här.

Vad skulle du vilja se för förändringar?

– Att man faktiskt behåller personaltätheten men minskar barntätheten, säger Catarina Gehlin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista