Robot
Foto: P4 Blekinge.

Premiär för Landstinget Dalarnas operationsrobot idag

"Den gör mindre skada i kroppen"
3:13 min

Idag görs den första operation med en robot i Dalarna. Landstinget har investerat i en operationsrobot som kommer kunna göra ingrepp med ännu bättre precision, med förhoppningen mindre biverkningar och besvär.

När roboten används ser det ut ungefär som om kirurgen spelar dataspel. Läkaren sitter vid en bildskärm och styr instrumentet. Övrig personal i operationsteamet finns vid patienten.

Med roboten kan svåra ingrepp göras med större precision än vid traditionella ingrepp där patienten utsätts för större påfrestningar.

I första hand ska roboten användas för cancerkirurgi.

– Vi börjar med urologiska ingrepp och tarmcanceringrepp, säger Ulrika Bergvall, verksamhetschef vid kirurgkliniken, Falu lasarett. Vi ska också använda den till gynekologiska ingrepp.

Precisionen är bättre än vad en mänsklig hand kan åstadkomma.

– Man gör mindre skada i kroppen och det blir färre vårddagar, säger Ulrika Bergvall. Man behöver inte göra ett öppet ingrepp utan för in roboten via mindre hål.

Enda nackdelen med roboten är priset. Den kostar 20 miljoner kronor.

– Men det är väl investerade pengar, anser Ulrika Bergvall.

Vågar man lita på roboten?

– Ja, säger Ulrika Bergvall. Det är ju en människa som styr. Roboten gör ingenting om man inte manövrerar den.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".