Ingalill Persson
Ingalill Persson, socialdemokratiskt landstingsråd. Foto: Veronika Karlsson.

Landstinget sparar 70 miljoner mer än väntat - gör fortfarande förlust

Ingalill Persson (S): "Det går åt rätt håll, vi har fått kvitto på det nu"
3:16 min

Under måndagen kallade landstingsledningen i Dalarna till presskonferens för att berätta hur det ekonomiska läget för landstinget är just nu. 600 miljoner kronor ska sparas fram till 2019, men vad det verkar så är läget idag ändå ganska bra.

Landstingets sparpaket på totalt drygt 600 miljoner har väckt stor uppmärksamhet i länet. Men det verkar redan som att sparandet gett god effekt.

2015 kommer man nämligen ha kapat landstingets kostnader med ca 70 miljoner kronor mer än vad man hade trott.

Sammanlagt sparade man in 130 miljoner kronor i verksamheten vilket givetvis gläder den röd-gröna majoriteten i landstinget, och möjligen också centerpartiet, som vid
fullmäktige röstade ja till majoritetens omfattande sparpaket.

– Det går åt rätt håll, vi har fått ett kvitto på det nu. Verksamheterna ute i hälso-sjukvården har gjort besparingar på 130 miljoner. Det tycker vi är fantastiskt, säger Ingalill Persson (S), Landstingsråd i Dalarna.

Detta innebär dock inte att landstingets ekonomi gått med plus, utan man gör fortfarande förlust.

– Det har aldrig varit meningen heller. De 600 miljonerna vi ska spara, det är fram till 2019. Vi är 99 miljoner back, men det är bättre än den prognos vi har lagt, och det är det som är väldigt skönt, säger Persson. 

Men trots ett resultat som är 70 miljoner kronor bättre än väntat så säger man från oppositionens sida att det är för tidigt att ropa 'hej' än.

– Vi måste sätta oss ned och analysera de här siffrorna. Vi vet ju att vi har bland Sveriges sämsta ekonomi bland landstingen, så vi har ju stora utmaningar framöver, säger oppositionsrådet Birgitta Sacredeus (KD). 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".