Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Svårt för nyanlända ungdomar att komma in på gymnasiet

Publicerat onsdag 3 februari 2016 kl 05.00
Eleven Zabi Khaliqi: "Vi har inte mycket tid på oss så det är mycket press"
(3:39 min)
Eleven Zabi Khaliqi och lärarna Sanna Danielsson och Theresia Jones-Kjellin. Foto: Matilda Eriksson Rehnberg, Sverigesradio.
1 av 2
Eleven Zabi Khaliqi och lärarna Sanna Danielsson och Theresia Jones-Kjellin. Foto: Matilda Eriksson Rehnberg, Sverigesradio.
Rigmor Johansson är rektor för språkintroduktionen på Mora gymnasium. Foto: Matilda Eriksson Rehnberg, Sverigesradio.
2 av 2
Rigmor Johansson är rektor för språkintroduktionen på Mora gymnasium. Foto: Matilda Eriksson Rehnberg, Sverigesradio.

Älvdalen, Orsa och Vansbro hör till de kommuner i landet som har flest andel nyanlända ungdomar i gymnasieåldern. I Älvdalen är över 30 procent av ungdomarna mellan 16 och 18 år nyanlända. Men många av dem har svårt att komma in på gymnasiet. Det vittnar de personer på Mora gymnasium som vi pratat med om.

Zabi Khaliqi är en av eleverna som går språkintroduktion på Mora gymnasium.

– Vi har inte så mycket tid att få alla betyg och söka till gymnasiet. Så det är mycket press, det är lite jobbigt. Jag tycker att vi måste ha lite tid på oss, det är inte så lätt att lära sig ett språk på så kort tid, säger han.

Zabi är 18 år och kommer från Afghanistan. Han har varit i Sverige i ett år och två månader berättar han. Han går på så kallad språkintroduktion på Mora gymnasium, ett program som alla nyanlända ungdomar måste gå för att lära sig svenska och få betyg för grundskolan innan dom kan söka in till något av gymnasiets nationella program.

Zabi har lärt sig svenska snabbt tack vare att han haft mycket kontakt med en svensk familj berättar han, och för att han kunde lite engelska. Så Zabis lärare tror att han kommer få tillräckliga betyg för att komma in på gymnasiet. Men för många nyanlända elever är det svårare.

– Har man ingen skolbakgrund så är det väldigt svårt att på tre år läsa in nio års svensk skola och lyckas få betyg, säger läraren Sanna Danielsson.

Det är tidningen Dagens samhälle som tagit fram statistiken om andelen nyanlända elever per kommun, siffrorna bygger på uppgifter från Skolverket. Och där kan man alltså se att Älvdalen, Orsa och Vansbro kommun här i länet har en stor andel nyanlända ungdomar i gymnasieåldern. Ungdomarna från både Orsa och Älvdalen går på språkintroduktionen på Mora gymnasium.Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".