Bilden visar Jennie Mörk.
Jennie Mörk. Foto: Privat

Därför reagerar tusentals kvinnor mot rasism i sociala medier

3:11 min

Hashtaggen #inteerkvinna sprids nu som en löpeld i sociala medier. Tusentals kvinnor protesterar mot beskrivningen att de skulle behöva skyddas från övergrepp och vägrar användas som slagträ i rasistisk propaganda.

I fredags drabbade ett hundratal maskerade män samman med väktare och polis i centrala Stockholm. Enligt polisen var målet för de här männen att hoppa på ensamkommande flyktingbarn – under förevändningen att de ville skydda svenska kvinnor från övergrepp.

Efter det här har tusentals användare av sociala medier reagerat mot objektifieringen under hashtaggen #inteerkvinna, bland andra Jennie Mörk från Älvdalen.

– Jag är väldigt försiktig med vad jag sätter mitt namn under i sociala medier, men nu kände jag att det var nog, säger hon och fortsätter:

– Några rasister eller nazister eller sverigedemokrater behöver inte försvara mig och slå ner oskyldiga människor i mitt namn – eller i mitt kön, som det gäller nu. Jag ville visa att jag inte tycker att det här är okej.

Vad hoppas du att kampanjen ska leda till?

– Jag hoppas att fler bra människor tänker till och protesterar och att det kommer in mer i det vardagliga samtalet. När någon kör igång och börjar säga saker om invandringen som inte stämmer, att man då har modet att säga "nej, men vänta lite nu, hur vet du att det där stämmer – har du verkligen koll på källorna?" , säger Jennie Mörk.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista