Apelsinlax foto: Sveriges Radio
Foto: Sveriges Radio.

Snabbt och enkelt med en rejäl vitaminkick

Är det något vi inte kan få nog av så här års så är det vitaminer.
Vår kock Sara Nyström gillar dessutom att det går undan och har därför satt lax på dagens meny.

För 4 portioner.

500 gr färsk lax i kuber på ca 3x3cm

Saften från 2 apelsiner + skalet från 1 apelsin

1 vitlöksklyfta pressad

2 dl lätt creme fraiche

1 grönsaksbuljongtärning

1 msk maizenaredning

Salt och 3 stänk cayennepeppar

 

Blanda creme fraichen med saften och det rivna skalet från apelsinerna i en kastrull. Smula ner buljongtärningen och koka sedan upp i några minuter. Smaka av med salt och cayennepeppar och red av med maizenan. Lägg upp laxkuberna i en ugnsfast form och häll över den varma apelsinsåsen, ställ in laxen i ugnen på 150 grader i ca 15 minuter tills laxen har uppnått 55 grader i innertemperatur. Servera sedan med lättkokt broccoli och jasminris.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".