vägglus
Vägglusen blir allt vanligare i Dalarna. Foto: ANDERS WIKLUND / TT

Allt fler drabbas av vägglöss - så gör du för att bli av med dem

2:59 min

Allt fler bostäder drabbas av vägglöss, även här i Dalarna. Lössen kan slinka med hem efter utlandsresan men nu sprids de också i flygplan, bussar och på bibliotek. Men i takt med att vägglössen sprider sig utvecklas också nya metoder att bekämpa dem.

Anders Brandin är gruppchef för skadedjursgruppen på ett saneringsbolag här i Dalarna. Dit rapporteras minst ett nytt fall varje dag.

– Första tecknet på vägglöss är att man blir stucken och det kliar. Vägglössen är nattaktiva och gömmer sig ofta i våra sängar. Man kan också upptäcka att man har blodstänk på lakanen i sängen.

Många får vägglöss med hem vid en utlandsresa. För att kolla om det finns risk för vägglöss på hotellrummet kan man titta runt benen på sängen. Finns det små svarta prickar där kan det vara avföring från löss.

– Googla gärna på vägglöss innan du åker iväg och titta på hur en vägglus eller ett ägg ser ut, säger Anders Brandin.

Om man fått in vägglössen i sin bostad bör man kontakta ett saneringsföretag. Och metoderna att få bort lössen har utvecklats. Numera används oftast inte bekämpningsmedel.

– Det vi använder mest är värmebehandling och det är väldigt effektivt, berättar Anders Brandin.

Då används ett slags tält där man ställer möblerna och ökar värmen till över 45 grader. Då dör lössen.

Numera kan man få med sig vägglöss även om man inte rest utomlands. Bl a hittas vägglöss i flygplan, på bussar och på bibliotek.

– Tyvärr är vägglöss något vi kanske måste vänja oss vid att leva med, säger Anders Brandin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista