Flicka handlar på nätet
1 av 2
Foto: FREDRIK SANDBERG / TT
Ellen Gräfnings
2 av 2
Ellen Gräfnings är konsumentjuridisk rådgivare. Foto: Mats Ingels.

Experten tipsar: Det ska du tänka på när du handlar på nätet

Ellen Gräfnings: "Man måste ta tag i det med en gång"
2:58 min

Dålig kunskap om regler och rättigheter gör att många unga handlar på nätet och sedan sitter de fast i en prenumeration som de inte tar sig ut ur. Men det finns lösningar när fakturorna börjar komma, berättar konsumentjuridiska rådgivaren Ellen Gräfnings.

Vad får man och inte får göra som omyndig när det gäller näthandel? Vad man ska tänka på? Och vad accepterar men genom att klicka i en ruta för ett provpaket?

– Under 18 år har man ju ingen rätt att ingå avtal, sedan finns det undantag, när man är 16 år får man köpa saker för egentjänade pengar.  Det säger Ellen Gräfnings, konsumentjuridisk rådgivare i Dalarna.

Och många fastnar i prenumerationer efter att ha klickat hem gratisprover på nätet, och främst då på sociala medier. Och kunskapen om vad som gäller är låg, både bland unga och deras föräldrar.

– Det är många som köper något via nätet och sedan inte vet hur man ska göra. Man har inte kunskap om vilka regler man ska använda sig av och vad man har rätt till, säger Gräfnings, och fortsätter:

– Men på sociala medier förekommer det otroligt mycket reklam och indirekt blir det att du som konsument handlar de här produkter i form av provpaket och välkomsterbjudanden. Och det blir då en prenumeration och man har då ingått ett avtal som är svårt att komma ur för att man tackat ja. Och där brister det hos konsumenten om man inte läst avtalsvillkoren.

– Då gäller ångerrätten på fjorton dagar, och kan då säga upp avtalet.

Kan man som förälder i efterhand hävda att man inte visste att barnet köpt saken?

– Man måste ta tag i det på en gång, och tar hjälp av föräldrabalken och avtalslagen. Det är ju svårt för företaget också, att veta om man har med barn att göra med. Men det finns absolut möjligheter att ta sig ur det, men det är inte alltid så lätt.

Vad gör man då om man som förälder råkar ut för det här?

– Då ska man bestrida fakturorna, och förklara varför man inte vill betala. Men man ska också passa sig för att ange sin signatur på fakturan för det förekommer att företag kopierar signaturen på ett avtal sedan, säger Ellen Gräfnings.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".