Stjärsnundsborna bjuds in till utvecklingsmöte
1 av 2
Stjärnsund blir platsen för det första nyutvecklingsmötet som Hedemora kommun arrangerar. Foto Stefan Ubbesen
Byutvecklingsmöte i Stjärnsund
2 av 2
Karin Lövstrand, Gustav Ericsson och Erik Nilses hoppas mycket på Hedemora kommuns byutvecklingsprogram. Foto Stefan Ubbesen.

Hedemora kommun storsatsar på byutvecklingsprogram

4:00 min

Ikväll arrangeras ett kvällsmöte i Stjärnsund där man från Hedemora kommun och Hedemora byutvecklinsgråd vill möta byborna. Det här för att berätta om en kommunal satsning på att försöka utveckla flera av kommunens mindre orter.

Under årets kommer sammanlagt fem såna här möten att genomföras, och förutom Stjärnsund så kommer man att träffas också i Långshyttan, Vikmanshyttan, Dala Husby och Garpenberg.

Tanken är alltså att boende på de orterna ska få chansen att träffa och prata med lokalpolitiker, kommunala tjänstemän och varandra om framtiden för sina respektive byar.

– Jag hoppas verkligen att man förstår att det här är viktigt i alla dom här orterna! Att man ska börja tänka framåt och se vilka möjligheter man har för att utvecklas. Det säger ordföranden i Hedemora kommunbygderåd, Erik Nilses.

– Vi har kännt sagt vi har jobbat lite grand i det tomma förrut och att vi inta har haft politikerna med oss riktigt, fortsätter Erik Nilses.

Det moderate oppositionsrådet i Hedemora, Gustav Ericsson, är också väldigt positiv till det hela:

– Det känns jättekul att vi blir inbjudna, och att vi kan få igång en dialog för att vi politiker ska kunna ta del i dom landsbygdsutmaningar som finns.

En som direkt är involverad i den här satsningen är Karin Lövstrand, som arbetar som landsbygdsutvecklare i kommunen

– Det handlar mycket om, som till exempel i Stjärnsund, att försöka få igång en lokal utvecklingsgrupp eftersom man där har tappat fart lite grand, säger hon och fortsätter:

– För mig i mitt arbete så är föreningar och företag ute i de mindre samhällena viktiga referenser att kunna ta hjälp av när det gäller just hur man kan göra för att utveckla orterna i framtiden.

– Dels kan ju jag få tips och råd från dem. Dels kan ju jag, om vi får igång det här, lättare kunna berätta vilka möjligheter vad gäller till exempel olika landsbygdsstöd som finns att söka, så dem här mötena och det vi hoppas dom ska ge är viktiga, menar Karin Lövstrand.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista