Malin Sundin på gården i, Näset i, Orsa. Foto Stefan Ubbesen
Malin Sundin på gården i, Näset i, Orsa. Foto Stefan Ubbesen

Mjölkbonden: Förtroendet för Arla finns kvar trots slöseriet

2:50 min

Chefer och tjänstemän på mejerijätten Arla har lagt pengar på flott representation, privata inköp och golfrundor. Men Orsabonden Malin Sundin har fortfarande förtroende för Arla.

Det är SVT:s Uppdrag granskning som har tagit del av interna dokument av Arla från 2014. Enligt dokumenten har personer vid företaget bland annat haft representation på fina krogar och gett bort guldklockor och presentkort på över en halv miljon kronor.

– Det är klart det är tråkigt att det har slösat på pengar, men det är ju en enskild del av Arla som har gjort det. Den nya vd:n har tagit i med hårdhandskarna och de personerna är inte kvar i företaget längre. Jag är ganska övertygad över att de som är kvar nu är lojala, säger Malin Sundin som är Arlaanknuten mjölkbonde från Orsa.

Arlas vd Henri de Sauvage ska också ha låtit köpa en flygbiljett till Paris för sin fru på böndernas bekostnad. Senare ska han ha låtit företaget dra av de pengarna från hans lön som ligger på ungefär en halv miljon kronor.

– Jag tror det var en arbetsresa men det är klart att vd:n ska föregå med gott exempel. Men nu har de väl fått sig en bränna så jag tror att det kommer bli mer ordning framöver, säger Sundin.

Hur är ditt förtroende för Arla idag?

– Det är oförändrat, jag tror att den nya vd:n kommer att styra upp det här och det är otroligt viktigt att konsumenterna fortsätter vara på böndernas sida. En bojkott vore förödande för svenskt lantbruk, säger Malin Sundin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista