Maria Kivi, Landstinget Dalarna. Foto: Eva Rehnström / Sveriges Radio.
Maria Kivi, Landstinget Dalarna. Foto: Eva Rehnström / Sveriges Radio.

Alla gonorréfall måste behandlas

Maria Kivi: "Det är kondom som gäller för att skydda sig"
3:01 min

Antalet fall av könssjukdomen gonorré i Dalarna dubblerades mellan 2014 och 2015. Man kan ha smittan utan att få symptom men sjukdomen upptäcks numera ibland i samband med att man testas för klamydia.

I Dalarna upptäcktes under förra året sexton fall av gonorré. 2014 var det åtta fall. Att fler fall upptäcks kan hänga samman med att den som tar ett klamydiatest numera också testas för gonorré.

Maria Kivi är HIV- och STI-samordnare vid landstinget Dalarna.

– De flesta som får gonorré får besvär som flytningar och sveda när man kissar, och låga buksmärtor. Men man kan också vara bärare utan några större bekymmer alls.

Enda sättet att skydda sig mot gonorré är att använda kondom vid sex.

Gonorré kan leda till sterilitet, ledbesvär och i värsta fall blodförgiftning, Den går att behandla med antibiotika, men det är viktig att behandlingen görs på rätt sätt.

– Här i Dalarna kommer alla till könsmottagningen på Falu lasarett just för att det ska bli korrekt behandling, säger Maria Kivi.

Om man misstänker att man blivit smittad av gonorré är man skyldig enligt smittskyddslagen att testa sig.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".