Bilden är arrangerad för att illustrera näthat.
1 av 2
Bilden är arrangerad. Foto: Fredrik Sandberg/TT
Advokat Catharina Wikner
2 av 2
Advokat Catharina Wikner har varit målsägandebiträde till en av flickorna. Foto: Brita Kohlström.

Svårt att bevisa vem som står bakom hot på nätet

1:53 min

Igår presenterades ett förslag med nya lagar om hur man bättre ska skydda dem som utsätts för hot och kränkningar på nätet. Men det här är svåra mål där det inte är lätt att bevisa vem som står bakom hoten, säger advokat Chatarina Wikner i Falun.

Regeringens utredare Gudrun Antemar föreslår en ny lag som gör det straffbart att sprida bilder eller andra uppgifter som innebär en kännbar skada för den som drabbas. Och justitieminister Morgan Johansson tycker att det är på tiden att ny lagstiftning kommer till.

Antemar föreslår bland annat att man utvidgar lagstiftningen kring olaga hot att också gälla hot om att sprida kränkande bilder, filmer och uppgifter. Dessutom föreslår hon att när man bedömer ärekränkningsbrott, ska rätten ta ställning till hur uppgifterna spridits. Den som är ansvarig för hemsidor och nätforum ska lättare kunna straffas om det förekommer hot och kräkningar där och de inte tas bort.

– Näthat är ju något som kommit på senare tid. Man trakasserar någon och det kan ju vara straffbart, säger advokat Chatarina Wikner i Falun.

– Man får bedöma omständigheterna hur allvarligt det är, omfattningen av det och vilken typ av våld är det man hotar med.

Men det är svårt att bevisa vem som ligger bakom näthatet.

– Det gäller att bevisa vem som står bakom det här. Det är bevissvårigheter i det här. Sitter man på ett internetcafé så är det ju i stort sett omöjligt att veta vem som suttit bakom tangenterna.

Justitieminister Morgan Johansson sa på gårdagens presskonferens om detta att polisen kommer att bygga ut sin IT-avdelning med fokus på hatbrott.

Huvuddelen av förslagen föreslås träda i kraft den 1 juli 2017.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista