Stora Ensos flagga.
Foto: Stora Enso

Förändrat Stora Enso blickar framåt

Stora Ensos försäljning under förra året minskade med ett par procent. Det beror på nedgången inom pappersverksamheten. Vinsten däremot ökade något. Koncernledningen ser positivt på Stora Ensos framtid.

Den svensk-finska skogsindustrikoncernens bokslut för förra året presenterades idag.

Stora Ensos VD Karl-Henrik Sundström säger i ett pressmeddelande att omvandlingen av företaget från pappersfokus till inriktning mot förpackningar och förnybara material kommer att fortsätta. Därför har Stora Enso under sista kvartalet förra året öppnat två utvecklingscenter, ett i Helsingfors för förpackningar och ett för biomaterial i Stockholm.

Stora Enso VD är nöjd över företagets resultat och utveckling under 2015.

- Stora Enso har visat sin förmåga att omvandlas till ett tillväxtföretag för förnybara material, säger Sundström.

Stora Enso har tusentals anställda i Dalarna. Kartongfabriken i Fors utanför Avesta ingår i den framgångsrika förpackningsverksamheten. Pappersfabriken i Kvarnsveden tillhör den nedåtgående pappersdelen, där försäljningen minskade med nio procent. Lönsamheten sjönk också inom pappersdelen.

Flera i Dalarna arbetar också inom koncernens träproduktgrupp.

Stora Ensos ledning håller en presskonferens i eftermiddag där fler detaljer från bokslutet presenteras.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista