Bilden visar kunder på väg ut ur en butik efter att ha handlat.
Många köper en plastkasse när de har handlat mat eller andra varor. (Kunderna och butiken har inget direkt samband med inslaget.) Foto: Jennie-Lie Kjörnsberg

Naturskyddsföreningen: Vi behöver plastbanta

2:02 min

Varje år använder vi svenskar 1,3 miljarder plastpåsar men plasten bidrar till miljöförstöring. EU menar nu att förbrukningen av påsar måste minskas och därför kan det komma att bli dyrare med plastkassar, något som Naturskyddsföreningen i Dalarna tycker låter som ett bra förslag.

I våra hav flyter enorma plastberg runt och även längs de svenska kusterna står påsarna för en stor del av nedskräpningen.

Mattias Ahlstedt, ordförande i naturskyddsföreningen Dalarna, menar att plast kan ställa till med en hel del.

– I Sverige är det kanske inte det största problemet men i många andra länder är plastpåsar som skräpar ner ett jättstort problem. Härifrån påverkar vi ju haven, så småningom kommer plast och småbitar ut i haven och smutsar ner en hel del, säger Mattias Ahlstedt.

Men vad säger du till dem som tänker att vi bor ju i Dalarna, här finns inga hav?

– Över huvud taget behöver vi plastbanta och använda mer förnyelsebara råvaror istället. Även här skräpar det ner en hel del, jag tycker man ska byta ut till påsar som man kan använda flera gånger, säger Mattias Ahlstedt.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista