Sälens flygplats.
1 av 2
Sälens flygplats. Foto: Sofie Lind/Sveriges Radio.
Politiker i Dalarna.
2 av 2
Leif Nilsson (S), ordförande i Region Dalarna. Foto: Robert Österlind Foto: Robert Österlind

Flygplatsbygget i Sälen riskerar att försenas

2:49 min

Det planerade bygget av en charterflygplats i Sälen har stött på flera hinder och riskerar nu att försenas. Det som nu har fastnat är bygget av en ny väg till flygplatsen, säger Region Dalarnas ordförande Leif Nilsson (S).

Region Dalarnas ordförande, Leif Nilsson (S), är bekymrad över att handläggningen på näringsdepartementet går så långsamt att det kan sätta käppar i hjulet för hela projektet.

- Det är ju flera år nu som vi har hållit på med flygplatsen, men det som nu har fastnat och som vi försöker få fart på, det är bygget av en ny väg till flygplatsen, säger han.

Enligt Leif Nilsson har man uppvaktat infrastrukturminister Anna Johansson om detta, men utan att få något ordentligt svar. Projektet kan också komma att försenas eftersom mark- och miljödomstolens tillstånd till flygplatsbygget bara gäller tills i februari 2018. Är inte flygplatsen byggd då så måste man söka miljötillstånd på nytt.

- Då måste man ju ta om alltihopa och det kan ju inte vara meningen, säger Leif Nilsson.

Men kommer det att gå att hinna med att bygga flygplatsen nu då, så att första charterplanet kan landa i december 2017?

- Ja, om man kör igång nu. Men väntar man ännu längre, då kommer man ju inte att hinna med. Så det här är en fråga om vilja.

Totalt är det tänkt att tio miljarder kronor ska investeras i flygplatsen, i ett köpcenter och i infrastruktur. Region Dalarna räknar med att satsningen ska kunna ge 2 000 nya jobb i fjällvärlden.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista