En ask pandemrix.
Gränsen för ersättning efter vaccineringen tas bort. Foto: Martin Olson

Ersättning för narkolepsi kritiseras

0:32 min

En ny lag ska ge dem som drabbats av narkolepsi efter att ha vaccinerats mot svininfluensa upp till tio miljoner kronor i ersättning av staten och Läkemedelsförsäkringen.

Men att ersättningsnivån har ett tak får kritik.

– Den största delen är för inkomstbortfall, och det ska räcka en hel livstid. Vi ville att man skulle ta bort det här taket och reglera det här utifrån skadeståndslagstiftningen, säger Margareta Eriksson, ordförande i Narkolepsiföreningen och från Torsång utanför Borlänge.

Den nya lagen presenteras av företrädare för Socialdemokraterna och Alliansföreträdare på Svenska Dagbladets debattsida. Utöver det individuella ersättningstaket på tio miljoner kronor har regeringen tillsammans med Allianspartierna också beslutat att den åldersgräns, högst 19 år vid vaccinationstillfället, som tidigare var ett krav för ersättning ska tas bort.

Margareta Erikssons son drabbades av narkolepsi när han var 14 år gammal efter att ha vaccinerats med Pandemrix.

Hon säger att konsekvenserna senare i livet för de barn som drabbats är svåra att överblicka.

– 90 procent var under 18 år vid vaccinationstillfället. Skapar man en lag för den här gruppen tycker vi att det är konstigt att man inte når upp till befintlig lagstiftning, säger Margareta Eriksson.

– Jag vill mena att det inte är förenligt med barnkonventionen, i myndighetsutövning ska man sätta barnens rätt främst.

Cirka 450 fall av narkolepsi misstänks ha orsakats av influensavaccinet Pandemrix i Sverige.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista