Närbild på en björn. Foto: Janerik Henriksson/TT
Foto: Janerik Henriksson/TT

Dalabjörnar i forskningsprojekt - deras bakterier kan hjälpa undernärda

Forskaren: "En sorts hälsosam fetma"
1:14 min

Brunbjörnar gör tvära kast i sin kosthållning, och nu visar ny forskning att tarmfloran pendlar lika kraftigt. Studien har gjorts på 16 vilda brunbjörnar i Dalarna och Gävleborg.

Brunbjörnens ätvanor skiljer sig dramatiskt under året. På sommaren smäller de i sig så mycket som möjligt för att sedan gå i ide. Då kan det gå upp till åtta månader utan någon mat. Även björnarnas tarmflora skiljer sig avsevärt beroende på säsong.

Genom att analysera björnavföring från vinter och sommar kunde forskarna bland annat se att sommarlorten innehöll fler bakterier som är effektiva på att utvinna energi ur maten. De såg också att det var en mindre mångfald av mikroorganismer under vintertid.

När forskarna överförde de olika tarmflororna till möss visade de sig att de som fick sommartarmfloran gick upp mer i vikt och samlade på sig fett, men de utvecklade ingen insulinresistens.

- Vanligtvis så är det väldigt stark koppling mellan övervikt och insulinresistens och det ser vi inte hos mössen, säger Fredrik Bäckhed, professor i molekylär medicin vid Göteborgs universitet och huvudförfattare till den nya studien.

Insulinresistens är ett förstadie till typ 2 diabetes. Det innebär att kroppens celler inte kan tillgodogöra sig insulin och därför får svårt att reglera blodsockret. Men det var alltså inget som mössen behövde oroa sig för.

- Det vi spekulerar i är att en av de delarna som gör att björnarna på sommaren kan lägga på sig mer fett, är att de äter mer, men också att tarmfloran hjälper till att extrahera näringsämnena. Och på nått sätt så gör samverkan mellan björn tarmflora att den fortfarande är insulinkänslig. Det är antagligen en sorts hälsosam fetma som björnarna har, om man kan slå ihop våra data, säger Fredrik Bäckhed.

Men kan det här vara till nytta för oss människor på nått vis?

- Jo men det finns ju faktiskt många som lider av undernäring, skulle man kunna ha bakterier i tarmfloran som gör att man ökar energiintaget från en given diet så skulle det vara spännande att titta vidare på, säger Fredrik Bäckhed.


Referens: The gut microbiota modulates energy metabolism in the hibernating brown bear Ursus Arctos. Cell Reports.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".