Egen valuta i Stjärnsund
1 av 5
Så ser dom ut! Exempel på den lokala valutan, Daler, i, Stjärnsund. Foto: Stefan Ubbesen
Stjärnsund
2 av 5
Därborta ligger, Stjärnsund, där man har skapat en egen valuta som döpts till, Daler. Foto: Stefan Ubbesen
Egen vluta i Stjärnsund
3 av 5
Charlotta Ek Åhrberg och, Mikaela Larm, är två Stärnsundsbor som gillar den lokala valutan, Daler. Foto: Stefan Ubbesen
Egen valuta i Stjärnsund
4 av 5
Olov Pettersson och, Ingalill Källberg tar inte emot Daler som betalning för varor i Stjänsundskiosken. Foto: Stefan Ubbesen
Egen valuta i Stjärnsund
5 av 5
Peter Andersson som tillsammans med, Sofia Björnsdotter driver EKO-caféet i Rörshyttan under sommarhelgerna. Caféet där man betala med den lokala valutan, Daler. Foto: Stefan Ubbesen

Stjärnsundsbor satsar på en egna valutan Daler

Charlotta Ek Åhrberg: "Vi vill försöka bli mindre beroende av svängningar i den vanliga ekonomin"
4:22 min

För några år sedan bestämde sig några entusiaster i Stjärnsund för att dra igång en egen valuta som man skulle kunna använda istället för våra vanliga pengar. Det nya valutan fick namnet Daler.

Men hur har det då gått med den här satsningen? Lever den fortfarande eller har gått i graven. Charlotta Ek Åhrberg bor i Stjärnsund och nappade på det här med Daler.

– Vi ville skapa en lokal valuta för att dels kunna använda den för lokal byteshandel och dels bli mindre beroende av svängningar i den vanliga ekonomin, säger Charlotta Ek Åhrberg.

Men i Stjärsundskiosken som är byns affär, där kan man inte betala med Daler.

– Det tar vi inte här, nej, säger Ingalill Källberg som arbetar i affären och hon säger också att själva tanken med en lokal valuta är helt främmande för henne. Och hennes chef, Olov Pettersson, säger om Dalern att:

– I en butik som vår så måste det vara vanliga pengar eller kort som betalning, men det kanske vore häftigt om det här med Daler skulle kunna funka.

Det går alltså rätt trögt att få fart på Daleranvändandet, vilket Mikaela Larm som också bor i byn, tycker är lite trist. Men hon har använt Daler flera gånger.

– Jag har använt det i somras senast då jag fikade i EKO-caféet i Rörshyttan. Sedan har jag betalat med Daler för att få en loftsäng byggd, för massage och på loppmarknad, berättar Mikaela, som hoppas och tror att Dalern kommer att leva vidare och att fler kommer att använda den egna valutan.

Något som, Peter Andersson håller med om. Han driver, tillsammans med Sofia Björnsdotter,  just EKO-caféet i Rörshyttan.

– Vi är nog en av få ställen som tar emot Daler som betalning, säger han och fortsätter:

– Caféet är ju bara helgöppet under sommaren men det är rätt många som kommer, fikar och betalar med Daler. Men det kunde förstås vara fler, säger Peter Andersson.

Vi får väl se hur framtiden blir för Daler-projektet i Stjärnsund. Om det får en renässans eller om det sakta kommer att dö sotdöden. Än så länge lever projektet i alla fall. Om än på sparlåga.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".