Bilden är ett montage av olika bilder som ska symbolisera vänlighet.
Vad är vänlighet för dig? Bilden är ett montage. Foto: TT. (Anders Wiklund, Jessica Gow, Robert Nyholm, Pablo Martinez Monsivais, Leif R Jansson, Jurek Holzer)

Nu firas Vänliga veckan

Sebastian Kristensen: "Säg 'Jag är glad för att du är min vän' - det är ju alltid kul att höra"
2:47 min

Dags att skruva upp snällheten, bredda leendet och sträcka ut en hjälpande hand, gärna till en äldre person! Den här veckan är det nämligen vänliga veckan.

Det är Läkarmissionen som instiftat veckan, i syfte att göra världen lite trevligare, gladare och – ja, bättre.

Bakgrunden var en trafikräknare som under sitt sex timmar långa arbetspass såg över 8 500 personer passera. Endast 15 av dem såg nöjda ut och bara 12 verkade glada. Resten såg så dystra ut som om de skulle på begravning.

Och de vi möter på stan i Falun vittnar om hur viktigt det är med vänlighet i vardagen.

– Om jag får vänlighet, så blir jag glad, och det kan också få den som har gett mig vänligheten att känna sig bra, säger Mikaela i Falun.

I år fyller vänliga veckan 70 år, och därför uppmanar Läkarmissionen folk att vara särskilt vänliga mot dem av oss som hunnit fylla 70 år.

– Jag ska försöka vara vänligare än vanligt, det lovar jag. Man kan ju börja med att le, kanske. Jag kommer att göra mitt bästa, säger Malte Sävström, också i Falun.Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".