Hans Johansson är jaktvårdskonsulent vid Jägarförbundet Dalarna
Hans Johansson är jaktvårdskonsulent vid Jägarförbundet Dalarna. Foto: Stefan Ubbesen Foto: Stefan Ubbesen

Ökat intresse för att ta jägarexamen

1:44 min

Antalet intresserade som vill ta jägarexamen ökar. Det berättar Svenska jägareförbundet i dag. Var femte som tar jägarexamen är kvinnor och störst är uppgången i storstadsområdena. 

Antalet intresserade som vill ta jägarexamen ökar. Det berättar Svenska jägareförbundet i dag. Antalet har ökat stadigt de senaste åren och för att möta intresset har studiefrämjandet vässat sitt utbud av kurser.

Hans Johansson är jaktvårdskonsulent vid Jägarförbundet Dalarna, och håller med om att trenden stämmer.

– Vi har sett under flera år nu att fler och fler tar examen och det ser jag som positivt så sett att det är intressant att fler och fler vill utöva intresset, och det är ju ett sätt att utöva friluftsliv och få ett bra och klimatsmart livsmedel, säger han.

Innebär det här mer jobb för er?

– Ja det är klart att det kan innebära mer abrete för oss, men det ser vi bara som positivt.

Enligt hans Johansson är det fler och fler kvinnor som börjar jaga, och av de som tar examen är det upp till 30 procent som är kvinnor, här i länet. Sett till antalet kvinnor i hela jägarkåren så rör det sig om ungefär sju till åtta procent. Omkring 14 000 jägare är aktiva i Dalarna i dag, berättar han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista