En flicka
1 av 2
Foto: Gorm Kallestad/TT.
Ulrika Gustafsson Lindberg på Falu kommun.
2 av 2
Ulrika Gustafsson Lindberg på Falu kommun. Foto: Veronika Karlsson

Barn som bär på tunga hemligheter uppmärksammas

Ulrika Gustafsson: "Barnen behöver få prata om det"
1:58 min

En del barn har tunga hemligheter att bära, till exempel att mamma dricker eller att pappa har en psykisk sjukdom. Det kan också handla om våld i hemmet. Nästa vecka uppmärksammar Falu kommun tillsammans med bland andra Rädda barnen, Svenska kyrkan och landstinget just de här barnen.

Ulrika Gustafsson Lindberg är BRÅ-samordnare på Falu kommun. Dit kan barn och familjer alltid vända sig men nästa vecka, vecka 7, uppmärksammas de lite mera.

– Det är viktigt att familjen får hjälp och att barnen får möjlighet att prata. Eftersom det är en familjehemlighet är det skadligt i sig, att man inte får prata om det.

– Det är så otroligt vanligt att barn har familjehemligheter, fortsätter Ulrika Gustafsson Lindberg. Man räknar med att 20 procent av föräldrar med barn upp till arton år har någon form av problematisk alkoholkonsumtion.

Under nästa vecka blir det föreläsningar, bland annat med Sanna Lundell. Det blir också teater på högstadieskolorna i Falun.

– Målet är större öppenhet och att fler uppmärksammar de här barnen, säger Ulrika Gustafsson Lindberg.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".