Bilden visar undersökning av en patients tänder.
Tandläkare, tandsköterskor och tandhygienister har ett ljust år framför sig vad gäller arbetsutsikter. Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Allt lättare att få jobb i Dalarna

2:45 min

Det är lättare att få jobb här i Dalarna än på de flesta andra håll i Sverige. Det meddelar Arbetsförmedlingen i dag.

Det här beror på att det är många i Dalarna som går i pension och då måste ersättas, och så ser det ut de närmaste åren. Dock har kraven på högre utbildning för samma jobb ökat.

Bland de yrken med störst chans att få jobb under det här året kan nämnas undersköterskor, grundskollärare och bussförare men också låssmeder och kockar. Däremot bedöms det vara svårare att få jobb som vaktmästare, informatör och ekonomiassistent.

Störst chanser till jobb finns det i norra och västra Dalarna.

– Malung-Sälen, Vansbro och Älvdalen har väldigt stor omsättning till arbete, och det handlar ju mycket om turismen, men också i centralregionen Falun–Borlänge så finns det väldigt goda möjligheter, säger Jan Sundqvist, arbetsmarknadsanalytiker på Arbetsförmedlingen i Dalarna.

Hela prognosen över utsikterna att få jobb finns på Arbetsförmedlingens hemsida. Viktigt för i stort sett alla jobb är kunskaper i svenska språket. Möjligheten att få jobb ökar också – inom vissa yrken – för den som har körkort och tillgång till bil.Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista