Olika sopor. Foto: Erica Dahlgren/Sveriges Radio
1 av 2
Att även fritidshusägare ska betala grundavgift för avfallshantering har väckt starka reaktioner i Malung-Sälen (bilden är tagen på annan ort). Foto: Erica Dahlgren/Sveriges Radio
Kurt Podgorski. FOTO: Sofie Lind/Sveriges Radio.
2 av 2
Kurt Podgorski. FOTO: Sofie Lind/Sveriges Radio

Anställda på avfallsbolag i Malung-Sälen hotade

3:00 min

Fakturor med en avfallsavgift har retat upp fritidshusägare i Malung-Sälen så till den grad att en del har hotat anställda på avfallsbolaget. Men dessa har inget ansvar för det beslut som är fattat, säger kommunalrådet Kurt Podgorski (S).

Bakgrunden är det beslut som politikerna i Malung-Sälen tog år 2014 om att utöka den grundavgift som fastighetsägare i kommunen ska betala, bland annat för att finansiera återvinningscentralerna. Det handlar alltså inte om den vanliga sophämtningstaxan.

Nu ska alla som har en fastighet i kommunen betala grundavgiften. Det betyder att fakturor har skickats ut till även de som har mindre fritidshus eller fäbodställen.

Räkningarna har fått folk att rasa – mot de anställda på avfallsbolaget Vamas som ska verkställa politikernas beslut.

– Människor har kallat dem för både det ena och det andra, säger Kurt Podgorski (S), kommunalråd i Malung-Sälen.

– De har fått papper kastade i huvudet och de har inte fått en chans att förklara. Chaufförer som är ute och hämtar hushållsavfall hos privatpersoner har drabbats, och de har också blivit trakasserade i affärer.

Kurt Podgorski känner sig nu tvungen att säga ifrån.

– Ilskan går ut över fullständigt fel personer. De har inget ansvar för det beslut som är fattat.

Sett i backspegeln, har ni i kommunen förankrat det här beslutet för dåligt?

– Jag har haft väldigt många samtal med människor om det här och många har tryckt på att de inte anser sig informerade. I formell mening har vi väl gett information, men det var väl först när en faktura dök upp som reaktionerna kom.

Hur går ni vidare nu? Blir det polisanmälan om hoten mot personalen?

– Om det blir för kraftiga kränkningar och hot, då måste vi tillgripa möjligheten med polisanmälan, säger Kurt Podgorski och tillägger:

– Nu är det inte så att jag ber om vare sig kränkningar eller hot personligen, men man bör rikta sig till rätt personkrets, och det är ju fullmäktige som har tagit det här beslutet  – inte människor på Vamas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista