En ung flicka
Foto: TT.

Hon bar på familjehemligheten tills hon blev vuxen

3:19 min

Nästa vecka uppmärksammar Falu kommun tillsammans med en rad aktörer barn som bär på familjehemligheter. Syftet är att få barn att förstå att de inte är ensamma och att det finns hjälp att få. Det är något som Katta, som växte upp i en familj med drog- och alkoholmissbruk, hade behövt höra när hon var yngre.

– Jag hade behövt veta att det fanns hjälp att få och att bli sedd. Att andra också upplever det här och att man kan få prata om det, säger Katta.

Hon tror att många runt henne visste om den, men själv bar hon på sin familjehemlighet tills hon var 20 år och började då bearbeta det.

Varför just då?

– Dels hade jag blivit vuxen och jag hade fått avstånd till det och var mottaglig för hjälp, jag ville verkligen bli av med det som hade varit.

Katta växte upp i ett hem med alkohol och droger och beskriver att det var fruktansvärt många gånger. 

– Jag var inte gammal första gången jag fick se sprutor och tabletter. Nästan alla pengar vi hade gick till droger och alkohol. Vi har alltid haft mat och så men inte andra nödvändigheter som kläder och skor. Det fanns aldrig utrymme för nåt extra som fritidsaktiviteter eller sådana saker, berättar Katta.

Hur har det påverkat dig idag?

– Jag har ett väldigt bra liv nu men innan jag bearbetade det så var det absolut inte bra. Man tänker mycket på hur det har varit och att det finns många som lever så idag med.

Hon menar att medvetenheten kring problematiken ökar och hon tror att det är positivt att det uppmärksammas.

– Jag tror att en sån här vecka gör stor skillnad. Framförallt för yngre människor och barn som kanske tror att det här är normalt, det som händer i mitt hem. Att man börjat tänka att det här är kanske inte så bra att min förälder är full varje dag.

Vad har du för råd till andra som befinner sig i en liknande situation som du befann dig i?

– Försök hitta en bra kontakt, kanske en skolsköterska eller en nära anhörig. Förklara att det här känns inte bra och vad konsekvenserna blir av att någon är full hela tiden. Tyvärr vet jag av egen erfarenhet  att om man ber om hjälp och inget händer så blir man väldigt tillbakadragen, säger Katta.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista