20-milaloppet på Runn 2016
I dag åker 93 tappra 20-milsloppet på Runn. Foto: Stefan Ubbesen. Foto: Johan Thorén

"Tokiga" holländare åker 20 mil på Runns is

1:43 min

I dag ställer 93 tappra personer - de flesta holländare - upp och åker ett 20 mil långt skridskolopp på Runn. Det ingår som en del av Runn Winterweek. 

I Holland finns ett traditionsrikt skridskolopp, Elvastadsloppet, som mäter 20 mil. Tävlingen går mellan elva städer på kanalerna i regionen Friesland. Det första loppet kördes 1909.

- 20 mil är därför en magisk distans i Holland, säger arrangören Christian van Dartel.

På grund av det oftast är för varmt har tävlingen bara körts 15 gånger, det senaste loppet gick 1997.

Trots att det sällan finns naturis i Holland är skridsko en nationalsport. Därför vallfärdar holländarna till länder där det går att åka på naturis, som Sverige och Runn, bland annat för att få en ersättning för Elvamilsloppet.

- Många holländare vill pröva på distansen, säger van Dartel.

Tävlingen i dag pågår hela dagen och är främst ett motionslopp. Först i mål var Arjen Tysma på tiden 7 timmar och 48 minuter.

I slutet av veckan kommer de holländska skridskoproffsen till Runn för att tävla under torsdagen och lördagen i lopp som ingår i långloppsvärldscupen, KPN GP.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista