Bilden visar en elev som gömmer ansiktet i armvecket.
1 av 2
Skolpersonal ska få stöd i att tidigare upptäcka elever som behöver mer hjälp för att klara av studierna. Foto: Roald, Berit
Bilden visar Göran Ehn.
2 av 2
Göran Ehn, projektledare för Plugga klart. Foto: Veronika Karlsson

Elever som riskerar att inte klara skolan ska få mer hjälp

2:40 min

Var femte elev i Dalarna hoppar av gymnasiet eller klarar inte sina studier. Nu har Region Dalarna fått 29 miljoner kronor av EU:s socialfond, för att få elever som vill sluta skolan att istället plugga klart.

– Vi ska stödja skolorna att utveckla sin egen verksamhet, säger Göran Ehn, en av projektledarna för Region Dalarnas satsning, som kallas just Plugga klart.

Han fortsätter:

– Det kan handla om att man behöver prova ut lite nya stödformer, och då har man möjlighet att testa det utan att det belastar den vanliga budgeten. Det kan också vara att all personal på en skola blir duktigare på att hitta de här eleverna som är i riskzonen att inte orka med att slutföra studierna – att hitta dem och ge det stöd som de eleverna behöver.

Vad ska ni göra konkret?

– Vi kommer under våren att diskutera med de skolor som ska delta vad de behöver göra och hur det ska gå till. Efter sommaren börjar verksamheten ute i skolorna, och då handlar det just om att hitta de elever som behöver extra stöd och vilket stöd de behöver, säger Göran Ehn.

Handlar det om att koppla in speciallärare?

– Det är naturligtvis en del av det.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista