Tre datahallar i Falun.
1 av 2
Så ska datahallarna i Falun se ut. Bild: Sweco Architects AB/Nordisk Kombination Arkitekter AB Foto: Sweco Architects AB/Nordisk Kombination Arkitekter AB
Chef för Falu Energi och Vatten
2 av 2
Per Dahlberg, vd för Falu Energi & Vatten. Foto: Robert Österlind Foto: Robert Österlind/Sveriges Radio

Falu Energi & Vatten i miljardaffär med bolag utan tillgångar

Falu Energis vd: "Vi känner oss väldigt komfortabla"
3:32 min

I morgon får politikerna i Faluns kommunfullmäktige information om den jättesatsning på klimatsmarta datahallar, som kommunägda Falu Energi & Vatten tänker göra tillsammans med privatägda Eco Datacenter AB.

Falu Energi & Vatten, som omsätter 630 miljoner kronor varje år, ska bilda ett nytt bolag tillsammans med Eco Datacenter, som saknar tillgångar.

- Vi kommer att bygga huset och det är vi som äger marken också. Sedan hyr vi ut huset till det här nybildade bolaget, berättar Per Dahlberg som är verkställande direktör för Falu Energi & Vatten.

Tre datahallar på 8 000 kvadratmeter vardera ska byggas för en total investeringskostnad på en miljard kronor. Byggstart för den första hallen är beräknad till i sommar, om kommunfullmäktige godkänner att Falu Energi & Vatten bildar ett nytt bolag tillsammans med Eco Datacenter.

Tanken är att Falu Energi & Vatten ska äga en tredjedel av det bolaget och Eco Datacenter ska äga två tredjedelar. Det bolaget ägs av de båda affärsmännen Börge Granli och Jan Lundquist.

Eco Datacenter AB bildades så sent som 27 mars 2014, de har 100.000 kronor i aktiekapital och gick med 152.000 kronor i förlust under sina första nio månader. Känns det som en stabil samarbetspartner i ett sådant här stort miljardprojekt?

- Ja, det har ju bildat det här bolaget enkom för den här satsningen. Vi har jobbat med dem i drygt två års tid, så vi känner oss väldigt komfortabla med det faktiskt, svarar Per Dahlberg.

Idén med de klimatsmarta datahallarna är att överskottsenergi från dem ska ledas in i Faluns energisystem.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".