Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Jämställdhetsfrågor förändrar könsroller

Publicerat fredag 19 februari 2016 kl 13.57
Catarina Anselius: "De tar in hur vi gör"
(1:56 min)
Catarina Anelius sitter i en grön soffa på boendet i Falun.
Catarina Anselius. Foto: Ayla Karlsson

Ett projekt för jämställdhet pågår på ett boende i Falun för ensamkommande ungdomar. Syftet är att ge ungdomarna en chans att utmana synen på män och kvinnor.

Catarina Anselius arbetar på boendet och tycker att det är viktigt att alltid ha ett jämställdhetstänk.

– Det är aktuellt i hela samhället, för oss också. Det är inte helt jämställt i Sverige, så det här är jätteviktigt att jobba med hela tiden, säger Catarina Anselius.

Förra året fick Hedemora och Falu kommun 90 000 kronor från länsstyrelsen för att införa ett jämställdhetsperspektiv i arbetet på boenden för ensamkommande flyktingungdomar. Men redan 2013 började olika hem arbeta med jämställdhetsfrågor. Personalen utbildades i jämställdhetsfrågor och fortsatte sedan arbetet på boendena. Det handlar bland annat om att vara noga med att inte behandla de boende enligt könsstereotyper. Catarina Anlseius berättar att det ställer krav på personalen att vara medvetna om sina egna tankesätt och hur de påverkar ungdomarna.

– De tar in hur vi gör och hur vi arbetar här. De ser att vi fördelar arbetet mellan män och kvinnor, att det inte är något konstigt att en man lagar mat eller att en kvinna till exempel skruvar och lagar saker. Det väcker en nyfikenhet hos dem.

Arbetet handlar till stor del om att ifrågasätta synen på vad som är manligt och kvinnligt. Catarina Anselius tycker det är viktigt att de nyanlända får reflektera över det men hon menar att det är frågor som alla behöver fundera på, inte bara nyanlända ungdomar.

– Man kan inte dra alla över samma kam. Många svenskar är väldigt duktiga på att säga att personer från andra kulturer är omoderna och har gamla tankesätt, men det finns mycket i Sveriges kultur som påminner om deras kultur, säger Catarina Anselius.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".